Hoe kan ik mijn grenzen stellen?

Als hulpverlener hebben we hier dagelijks mee te maken, maar ook als individu in onze privéleven. Als hulpverlener vind ik het zelf af en toe ook lastig, omdat ik mensen graag help en al snel ja zeg en dingen doe om bepaalde dingen voor elkaar te krijgen. Dit heeft natuurlijk ook zijn nadelen. Cliënten kunnen hierdoor bepaalde verwachtingen krijgen van mij als hulpverlener, wat niet realistisch is. Door niet tijdig grenzen aan te geven, komt het weleens voor dat een cliënt hier misbruik van maakt of zelfs tegen je gebruikt. Daarom is het zeker van belang dat vanaf het begin van een traject je als hulpverlener hier duidelijk over communiceert en vast laat leggen wat de afspraken en voorwaarden zijn van het traject. Ook is het belangrijk dat niet alleen de cliënten zich hieraan houden maar ook als hulpverlener hier aan te houden zodat er geen misverstanden kunnen ontstaan.

Dit is ook iets dat we als individu in onze dagelijkse leven meemaken. Het overschrijden van onze grenzen, waardoor je de behoeften van anderen voorop stelt. Zoals ik hierboven heb vermeld, geldt dit ook zeker in je dagelijkse leven. Ook duidelijk aangeven wat je wil en niet over je grenzen gaan is hierin belangrijk. Als je dit niet doet kan je met anderen in conflict raken, maar ook met jezelf.

Het gebeurt vaker dan dat we er zelf van bewust zijn. Waardoor we dus makkelijk onszelf in een vervelende positie kunnen brengen. Vaak vindt men het ook moeilijk om anderen teleur te stellen of heeft men het gevoel dat zij anderen in de steek laten, omdat zij hun eigen behoeften voorop stellen. Door hun grenzen aangeven. Dan is dat het moment dat men zich moet realiseren dat als zij niet hun grenzen aangeven en continue over deze grenzen gaan, zij zich zelf hiermee tekort doen. Dit kan gevolgen hebben voor hun eigen welzijn. Uiteindelijk wilt men er voor anderen zijn, maar als men niet goed voor zichzelf zorgt, kan men moeilijk er voor anderen zijn op de correcte wijze. Wees hiervan bewust en luister goed naar je intuïtie. Deze geeft al tijdig aan wat je grenzen zijn. Bewaak deze en geef ze tijdig aan. Het zij op je werkveld, als in je privéleven. 

Uiteindelijk ben je zelf verantwoordelijk voor jezelf en je acties die je onderneemt. Wees altijd lief voor jezelf.

Gedicht van mij die ik hierbij wel vind passen:

Keuzes

Keuzes, het is niet altijd makkelijk om ze te maken. 

Soms integendeel zelfs, want er zijn meestal zoveel dingen om over te waken.

Zoveel om rekening mee te houden en zoveel vragen.

Dat soms hierdoor je eigen grenzen vervagen.

Soms bewust, maar vaak ook onbewust, zonder dat we het doorhebben. Voordat je het weet zijn we, net vliegen die vastzitten in spinnenwebben. 

Vast door onze geweten, beperkingen en gedachten. 

We willen onszelf bevrijden, maar vragen ons steeds af wat zullen anderen van ons verwachten.

Laat je hierdoor niet gevangen houden. Neem je verantwoordelijkheid.

Kies voor jezelf, waardoor je jezelf bevrijdt. 

Zo kan je er voor anderen zijn op de juiste manier en tijd, maar vooral voor jezelf en waarmee je onrust en stress vermijdt.

Keuzes, het is niet altijd makkelijk om ze te maken.

Soms integendeel zelfs, maar wel nodig om je over jezelf te kunnen en blijven waken!

 

Anaïsa Ribeiro
(Casemanager @ SANE Welzijn)

Reacties ( 0 )

    Laat een bericht achter

    Your email address will not be published. Required fields are marked *