Behandelmethoden

Via onderstaand formulier kunt u zelf direct een afspraak in onze agenda plaatsen!

Cognitieve gedragstherapie

Met cognitieve gedragstherapie bekijken we hoe uw gedachten (cognities) en gedrag uw klachten in stand houden. Door het onderzoeken en veranderen van dat gedrag en die gedachten nemen de psychische klachten af. Deze therapie kan zowel bij angst- als bij somberheidsklachten worden ingezet. Samen bekijken we wat het beste bij u past.

Schematherapie

Bij schematherapie krijg je inzicht in de invloed van ervaringen uit je jeugd op je gedachten, gevoelens en gedrag van nu – en hoe je dit verandert.

Als kind ontwikkel je je eerste (onbewuste) ideeën over wie je bent, hoe je je moet gedragen en wat je van de wereld kunt verwachten. Deze patronen in denken, voelen en gedrag noemen we schema’s – ze vormen de bril waardoor jij naar de wereld kijkt; ook op latere leeftijd. Als je als kind bepaalde basisbehoeftes hebt moeten missen, dan kunnen deze schema’s zich vrij extreem ontwikkelen en grote impact hebben op je leven. Als je gaat inzien hoe jouw schema’s zijn ontstaan en hoe ze je leven beïnvloeden, kun je bewust andere keuzes leren maken.

Kwaliteitsstandaarden

Elke behandeling is maatwerk. Wat past bij u en wat juist niet? Maar er zijn ook wetenschappelijke inzichten over wat wel werkt en wat niet. Deze inzichten zijn opgenomen in de kwaliteitsstandaarden voor de GGZ. Wij combineren de kennis uit deze standaarden met de kennis over en van u om tot een effectieve behandeling te komen.

De kwaliteitsstandaard die wij gebruiken bij de behandeling:

Kwaliteitsstandaard Depressieve stoornissen
Heldere informatie over de behandeling van een depressie, gebaseerd op deze standaard, vindt u op www.thuisarts.nl

Kwaliteitsstandaard Angstklachten en angststoornissen
Heldere informatie over de behandeling van angst, gebaseerd op deze standaard, vindt u op www.thuisarts.nl

Samenwerking met andere (zorg)professionals

Uw mentale gezondheid hangt nauw samen met andere dingen die voor u belangrijk zijn. Zoals uw lichamelijke gezondheid, uw sociale contacten en uw dagbesteding.
Met onze kennis- en samenwerkingspartners kunnen wij u ook hierbij ondersteunen. Lees meer bij Werkwijze > Samenwerking.